HomeProgrammma Vrije keuze wonen Gemist?RouteMedewerkers gevraagd
  

30 maart:

De mens: het Talige Beest Met cabaretier Richard Schuring

 

“Al draagt een mens een Oger-pak, het blijft een aapje aan een tak”

Het Humanistisch café nodigt alle Rotterdammers uit om te komen luisteren en mee te praten over taal, het gebrek aan stiltes en de mens als taalvervuiler. Fysiek acteur en literair performer Richard Schuring neemt op humoristische wijze de mens als talig beest onder de loep in deze alternatieve opening van de Maand van de Filosofie.

 “Spreken is zilver, zwijgen is goud,” luidt de bekende uitdrukking. Waarom nemen mensen toch genoegen met zilver, en kletsen ze elkaar de oren van het hoofd om maar geen stiltes te hoeven laten vallen? Waarom toch die angst voor stiltes? “Waar men niet over spreken kan, daarover moet men zwijgen,” stelde de filosoof Ludwig Wittgenstein. Toch hebben we 16 miljoen scheidsrechters,best replica watches juryleden en columnisten in dit land met de gsm aan het oor, die zich overal mee bemoeien. Oeverloos lullen dus, terwijl dat maar 7% uitmaakt van de algehele communicatie die tussen mensen plaatsvindt. Verdient onze taal deze zeer hoge nummer-één-notering wel?

Lichaamstaal is de grootste aandeelhouder van ons communicatiespectrum, op de voet gevolgd door het spraakgebruik.swiss omega replica watches En toch leven wij onder een overbevolking van boeken, tijdschriften, dossiers, archieven en internetsites vol teksten. Onze taal heeft ons zelfs een ego gegeven. Met alle rampzalige gevolgen van dien. Nemen we ons alledaags taalgebruik onder de loep, dan kunnen we stellen dat onze woorden die rijkelijk vloeien dezelfde functie hebben als de klanken en geluiden die de dieren in de jungle voortbrengen. Richard Schuring pleit dan ook voor een ommezwaai naar gemeenschappelijke stiltes en een inperking van onze taalvervuiling, om zo het goud van het zwijgen in de prijskast te krijgen. Van harte nodigt hij u uit een taalreisje te maken om de bovenstaande vragen als ware het dorpjes aan een rivier te bezoeken. Een eerste inperking van onze taal heeft hij voor u in petto.best swiss army mens sports watches best rc airplanes

  
webdevelopment
K.A.M. HOSTING